Wat is goed leiderschap: We were soldiers

Afgelopen week zag ik de film "We were soldiers". Een film uit 2002 over de eerste grote slag tussen de U.S.A. en Vietnam, de slag om La Drang. Mel Gibson speelt in deze film lt. col. Hal Moore. Ik denk dat ik de film ergens rond 2002 al wel eens heb gezien, maar ik wist er niet veel meer van. Het is een mooi gemaakte film, in het bijzonder viel de leiderschapsstijl van Hal Moore me op. In veel managementmodellen en -boeken wordt ingegaan op wat nou "goed leiderschap" is. (Lees bijvoorbeeld dit artikel over Leiderschap ontraadseld) In deze film worden wel enkele sprekende voorbeelden daarvan gegeven.

Goed leiderschap: voorop gaan in de strijd
Hal Moore is een leider die niet vertelt wat zijn mannen moeten doen, maar die het goede voorbeeld geeft. Hij stapt steeds als eerste de helicopter uit (en stapt als eerste op het slagveld) en stapt als laatste de helicopter weer in.


Goed leiderschap: vertel de waarheid
Hal Moore maakt zijn mannen van te voren duidelijk dat er doden zullen gaan vallen. Hij maakt het niet mooier dan het is. Hij geeft daarbij wel aan dat hij belooft niemand op het slagveld achter te zullen laten, dood of levend.

Goed leiderschap: behandel mensen niet zoals ze zijn, maar zoals ze kunnen worden
Ondergeschikten kun je klein proberen te houden (en zo ondergeschikt proberen te houden) of je kunt ze groter maken, door ze te behandelen als de persoon die ze zouden kunnen worden. 

Goed leiderschap: hard werken - goed voorbereid zijn
Hal Moore werkt keihard in de trainingsperiode voorafgaand aan de uitzending richting Vietnam. Overdag trainen met de mannen, 's avonds boeken bestuderen over veldslagen die de Fransen 10 jaar voor de U.S.A. hadden verloren in Vietnam. De top van het Amerikaanse leger was trouwens niet goed voorbereid. Op het moment dat de berichten van de eerst gesneuvelde soldaten binnenkomen, heeft de top het overbrengen van het bericht van overlijden aan de echtgenote thuis nog niet georganiseerd. Omdat men nog niet eens bedacht had dat Amerika verliezen zou kunnen lijden tegen Vietnam.

Goed leiderschap: steun van de partner
Het wordt vaak gezegd, zonder steun van de partner (de vrouw achter de man, of de man achter de vrouw) is de leider nergens. Zo ook bij Hal Moore. Zij neemt het op zich om de echtgenoten van overleden soldaten te informeren, omdat de top van het leger dat nog niet goed georganiseerd had. 


Goed leiderschap: een team bouwen
Hal Moore maakt knip en klaar dat binnen zijn team geen onderscheid gemaakt wordt in ras, religie of uiterlijk. Je moet kunnen vertrouwen op elk teamlid, want als de veldslag begint is elkaar het enige dat je hebt. 

Goed leiderschap: denkt niet aan zichzelf maar aan de zaak
Op het moment dat de Vietnamezen het bataljon van Hal Moore overlopen en gaan winnen, geeft Moore het commando "broken arrow". Dat betekende dat gevraagd werd om vanuit de lucht het hele slagveld te bombarderen. Een slagveld vol met Vietnamese soldaten en Amerikaanse soldaten.


Tot slot
Ik vind 'We were soldiers' een film die je aangrijpt. Wat waren ook al weer de oorzaken en doelen van de Vietnam-oorlog?
Gosse Korte: LinkedIN    

Reacties

Rene Smit zei…
Mooie blog, zie ook http://www.boekje-pienter.nl/images/marco_kroon-carre01-2009.pdf waarin veel wat je zegt in terugkomt
Bedankt Gosse. Prima analyse van wat goed leiderschap is.

Populaire posts van deze blog

GAP-model of Servqual-model: klantverwachting overtreffen

Strategie slaat terug! Mintzberg, Ahlstrand, Lampel

Lean Management: doorlooptijd en bewerkingstijd