Psychopaten in het managementteam

Gisteravond, dinsdag 12 april, was er een interessant programma op TV, Labyrint van de VPRO. "Slangen in pakken" (Snakes in suits) was het onderwerp. Niet alle psychopaten zitten in de gevangenis, sommigen bevinden zich in de directiekamer of het managementteam. De zogenaamde "slangen in pakken". Recent onderzoek wijst uit dat 5% van het management/ leidinggevenden sterke psychopatische trekken heeft. Psychopathie is een hersenstoornis. Psychopaten zijn intellectueel voorwaardig, maar hebben geen geweten. Ze voelen geen spijt, berouw, angst etc. nadat ze iets asociaals hebben gedaan. Psychopathie is een spectrum van persoonlijkheidstrekken, daar hoort onbevreesdheid, hardvochtigheid, narcisme en impulsiviteit bij. Psychopaten scoren hoog op deze eigenschappen. Psychopaten houden van macht en willen graag de baas zijn over anderen. Ze denken vooral om zichzelf en hoe ze hun omgeving kunnen gebruiken om te voorzien in hun behoeften: mooie auto's, kleren, huizen, vrouwen etc. Ze willen zichzelf verrijken ten koste van anderen.




Ze gebruiken geen geweld maar kunnen wel een heel bedrijf 'om zeep helpen'. De canadees Robert Hare deed onderzoek naar psychopaten in de top van het bedrijfsleven. Psychopaten zijn goed in 'het opklimmen' binnen organisaties. Ze zijn vaak charismatisch maar de prestaties van de organisatie waar ze leiding aan geven zijn vaak beneden gemiddeld. Wanneer ze eenmaal een leidinggevende rol hebben maken ze er een chaos van binnen de organisatie. Hare geeft aan dat hoe groter de chaos in een organisatie, hoe groter de kansen voor de psychopatische manager in de organisatie om te doen wat hij wil. 


Link: http://weblogs.vpro.nl/labyrint/2011/04/12/zonder-geweten/

Tot slot
Wil je meer weten over management en gedrag? Neem dan contact op!

Gosse Korte: LinkedIN
bericht2enAbel@hotmail.com

Zoektermen: psychopatisch management, idioot management, Robert Hare, Snakes in suits, Slangen in pakken, Gosse Korte

Reacties

Brucenator zei…
Dit afgelopen jaar ben ik begonnen om Nederlands te leren, en ik vind Labyrint het allerbeste wetenschapsprogramma ter wereld.

Populaire posts van deze blog

Lean Six Sigma: de Measure fase (meten)

GAP-model of Servqual-model: klantverwachting overtreffen

Wie heeft mijn kaas gepikt? Samenvatting Johnson & Blanchard