Lean tools - 5S

Het Lean-concept is een van de meest invloedrijke procesmanagement-concepten. Lean management is na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld in Japan. Met name door de Toyota Motor Company is “Lean” zowel in de productie als door de hele supply chain succesvol ingevoerd. Continue verbetering heeft er voor gezorgd dat Toyota 's werelds meest winstgevende autofabrikant is. Toyota bleek met minder mensen en middelen en in kortere tijd meer auto’s te produceren die bovendien van betere kwaliteit waren dan die van de concurrentie (zie “The machine that changed the world” van Womack en Jones). Een van de Lean-tools is 5S. 

5S: ordelijke en nette werkplek
Om te kunnen produceren op basis van klantbehoefte/ voldoen aan de klantvraag is een ordelijke procesflow vereist. 5S is eenvoudig en praktisch: alle troep op de werkplek weggooien en vervolgens systeem aanbrengen in de werkplek zodat alles een plaats heeft en op de plek blijft. 



5S
Onnodige bewegingen moeten geëlimineerd worden door ergonomische werkplekken in te richten. Hiertoe kan o.a. het 5-s programma uitgevoerd worden. Het 5-s programma is een methode om verbeteringen op de werkplekken te realiseren en bestaat uit de volgende onderdelen:  

1. Seiton/ Schikken:
Beoordelen van de werkplek. Beoordeel de werkplek op alle overbodige voorwerpen.
1) Wat heb ik nodig om mijn werkzaamheden uit te kunnen voeren
2) Beoordeel met de groep alle gereedschappen, informatie, voorraden, machines, kasten, werktafels, etc.
3) Label gelijk alle overbodige voorwerpen
4) Visualiseren werkt prettig
5) Maakt inzichtelijk
6) Voorkomt dat het later nog eens wordt beoordeeld
7) Verwijder alle gelabelde voorwerpen





2. Seiri/ Structureren: Herinrichten werkplek. Rangschik bovenstaande middelen naar gebruiksfrequentie (continu nodig, elk uur nodig, dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks) en bepaal de opslagmiddelen. Bijvoorbeeld, bevestig gereedschap- en informatie op borden of markeer posities met belijningen op de vloer. Vermijd dichte kasten voor opslag want dat onttrekt het van het zicht, wat veelal leidt tot niet-systematische/ niet-nette opslag.


3. Seiso/ Schoonmaken: Schoonmaken en schoonhouden van de werkplek. Orde en netheid zijn basisvoorwaarden om naar behoren te kunnen werken.

- De vloeren moeten vrij zijn van afval
- Verwijder stof, water en vet van plafonds, muren, werktafels, stoelen, machines, gereedschappen etc.
- Stel de bron van vervuiling vast en neem maatregelen om dit te voorkomen

4. Seiketsu/ Standaardiseren en visualiseren: Afspraken over de handelingswijze vastleggen en taken en verantwoordelijkheden toewijzen.

5.  Shitsuke/ Standhouden: Discipline: Verandering van gedrag en houding door bijvoorbeeld het uitvoeren van interne audits.


Binnen het LEAN-management wordt er naar gestreefd om de werkplekken zoveel mogelijk “zichtbaar” te maken. Visueel management. Problemen, kwaliteitsprojecten en operationele checklisten worden toonbaar gemaakt zodat ze snel en gemakkelijk gezien en begrepen worden door het personeel. Maatregelen om de zichtbaarheid te verbeteren zijn:
- Performance criteria weergeven op de werkplekken
- Werken met gekleurde mappen, labels, lichten, vakken, laden etc. wat de status van het goed weergeeft
- Voorbeelden van goede en slechte producten weergeven
- Open werkplekken (geen kleine kantoren, kasten etc. waar alles “verstopt” wordt)


Wilt u meer weten over Lean Management? Wilt u weten wat Lean voor uw organisatie kan betekenen? Bent u op zoek naar een Lean training? Zie:www.skoledo.com

zoektermen: lean training, lean+training, "lean training", lean advies, lean+advies, lean+adviesbureau, kwaliteit+training, kwaliteitsmanagement training, kwaliteitsmanagement opleiding, kwaliteit+advies, gosse korte,

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lean Six Sigma: de Measure fase (meten)

GAP-model of Servqual-model: klantverwachting overtreffen

Wie heeft mijn kaas gepikt? Samenvatting Johnson & Blanchard