Lean construction en lean six sigma (lean6sigma) in de bouw

Lean construction is momenteel 'hot' in bouwend Nederland. Nul restpunten, geen oplever-fouten, hoge klanttevredenheid, korte doorlooptijden, lage voorraden etc. worden middels Lean in de bouw nagestreefd. 

Hieronder staan enkele mooie voorbeeld van Lean bouwen. Ben Tiggelaar schrijft in zijn column in de Intermediair van 24-02-2012 dat volgens Hennis de Ridder de bouw de meest achterlijke sector ter wereld is. Daar valt dus nog wat te 'leanen'. De Ridders boodschap bij een bouw-congres was om te stoppen met maatwerk. Woningen, scholen en ziekenhuizen moet je gewoon op internet kunnen kiezen en in een fabriek laten maken. Net als auto's, vliegtuigen en andere complexe technische producten. Mogelijk dat onderstaand filmpje over de bouw van een flat in 2 dagen daar een voorbeeld van is.  



Bovenstaand gebouw wordt lean gebouwd, net als onderstaand vliegtuig. 



Lean in de bouw betekent dus dat standaardisatie en modularisatie nagestreefd dient te worden, om een verschuiving te kunnen maken van echte project-processen naar serie-processen en mogelijk massa-processen. Maar in de bouwsector is veel nog een project. Elk gebouw is weer nieuw en anders en wordt op locatie gemaakt, schrijft Tiggelaar. Wie het goedkoopst is, mag het doen. Gevolgen: grote vervuiling, veel te veel verkeersbewegingen en steeds maar stijgende faalkosten. Veel verspilling dus. Dat is niet Lean.



Tijd voor verandering. De bouw is steeds meer Lean aan het implementeren. Het filmpje hieronder laat bijvoorbeeld een Lean Pull planning zien. 


Volgens Tiggelaar houdt verandering dan ook in dat men moet stoppen met maatwerk voor de laagste prijs. En dat men moet beginnen met modulaire standaardproducten voor een redelijke prijs. 'Legolisering' noemt De Ridder dat. 



In onderstaand filmpje worden ook enkele mooi voorbeelden van Lean in de bouw getoond.

 

En ten slotte laat onderstaand filmpje zien dat je bij Lean Construction niet alleen aan het bouwproces moet denken maar ook aan andere primaire processen, zoals Verkoop, Inkoop, Facturatie etc.

 


Lees ook: 
Zoektermen: Lean, Lean bouwen, Lean constrution, "Lean bouwen", "Lean in de bouw", "Gosse Korte", Gosse Korte, "Gosse Korte blog", Daska, organisatieadvies, organisatie-advies, Lean advies, "Lean advies", managementboek, adviesbureau Zwolle

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lean Six Sigma: de Measure fase (meten)

GAP-model of Servqual-model: klantverwachting overtreffen

Wie heeft mijn kaas gepikt? Samenvatting Johnson & Blanchard