De leiderschapspil - Ken Blacnhard - Samenvatting

Stel, er bestaat een pil die leiderschapskwaliteiten in managers kan opwekken? Hoe zou een manager die zo'n pil slikt en een team gaat leiden presteren ten opzichte van een ervaren leider die een lastig team onder zijn hoede krijgt? Die vraag wordt in een parabel uitgewerkt door Ken Blanchard en Marc Muchnick. 'De leiderschapspil laat zien hoe belangrijk het is dat leiders integer zijn, een cultuur ontwikkelen van 'samen de schouders eronder zetten' en het gevoel van eigenwaarde van hun mensen versterken door ze te laten merken dat hun werk belangrijk is. 


Leiderschapspil BV claimt een pil uitgevonden te hebben die effectief leiderschap bij managers stimuleert. De pil activeert het leiderschapscentrum in de hersenen door de natuurlijke werking ervan te stimuleren. In feite wordt je dan een superheld op het gebied van leiderschap. Een prominent en gerespecteerd figuur in de leiderschapswereld, 'de Effectieve leider', geeft in een interview aan zijn bedenkingen te hebben bij zo'n pil. Niettemin is de belangstelling voor de leiderschapspil groot. De verkopen overvleugelen zelfs de Viagra pil.

De Effectieve Leider verscheen, maanden later toen de Leiderschapspil razend populair was en de productenten daardoor piljoenair waren geworden, op de voorpagina van Leadership Times. Hij geeft aan gezien te hebben dat mensen die de leiderschapspil gebruiken zich alleen maar concentreren op het resultaat terwijl echt effectieve leiders zich ook richten op vertrouwen en het respect van hun teamleden. Effectieve leiders excelleren in medewerkers zelfsturend maken en hun laten merken dat hun werk belangrijk is, aldus de Effectieve Leider. Hij stelt een test met en zonder pillen voor om te bewijzen dat de leiderschapspil geen goede uitwerking heeft. De test duurt 12 maanden.


In de eerste bijeenkomst van de Effectieve Leider met zijn team, een ondermaats presterend team, legt de Effectieve Leider het geheime recept van leiderschap uit. Dat recept bestaat uit:
 1. Integriteit. Integriteit legt de basis voor vertrouwen en respect. Integriteit is "recht door zee zijn", de waarheid vertellen, geen woorden maar daden etc.
 2. Partnerschap. Partnerschap geeft aan dat leiders hun mensen moeten helpen samen te werken, te leren en te groeien. Partnerschap haalt uit een team wat erin zit.
 3. Waardering. Waardering laat mensen weten dat hun werk belangrijk is.
Na de eerste bijeenkomst volgen er meer in de maanden die volgen. De Effectieve Leider "botst een paar keer" met wat mensen uit het team hetgeen momenten zijn om de bovenstaande 3 ingrediënten verder uit te werken en verduidelijken, bijvoorbeeld:
 • Integriteit: leiderschap is niet iets wat je mensen aandoet, het is iets wat je met mensen doet.
 • Integer leiderschap betekent zijn zoals je wilt dat anderen zijn.
 • Integriteit: vertrouwen krijg je als waarden en gedrag met elkaar stroken.
 • Integriteit: mensen zullen je eerder vertrouwen en respecteren als je woorden in overeenstemming zijn met je daden.
 • Partnerschap: De sleutel tot effectief leiderschap is de relatie die je opbouwt met je team.
 • Partnerschap: door informatie/ de grote lijnen te delen zorg je ervoor dat iedereen in hetzelfde kader staat.
 • Partnerschap: een berg beklimmen is makkelijker als je dat samen doet.
 • Partnerschap: mensen gaan voor zichzelf denken zodra jij het niet meer voor hen doet. 
 • Partnerschap: Mensen leiden is het tegenovergestelde van ze proberen te controleren.
 • Waardering: een compliment is de makkelijkste manier om mensen te laten weten dat ze gewaardeerd worden.
 • Waardering: iedereen bezit het vermogen om het goede in anderen te ontdekken.
 • Waardering: je komt een stuk verder als je af en toe bijtankt.

Na het eerste kwartaal presteert het team onder leiding van de manager die Leiderschapspillen slikt beter. Het tweede kwartaal ook. Maar het derde kwartaal laat een kentering zien en tegen het einde van de testperiode van 12 maanden presteert het team onder leiding van de Effectieve Leider uiteraard het best. Het andere team presteert dan zeer slecht. Leiderschap is niet met een pil te verwerven.

Wil je meer lezen over leiderschap? Zie: leiderschap ontraadseld

Wil je meer lezen over de boekjes die Ken Blanchard geschreven heeft? Zie:


Reacties

Populaire posts van deze blog

GAP-model of Servqual-model: klantverwachting overtreffen

Strategie slaat terug! Mintzberg, Ahlstrand, Lampel

Lean Management: doorlooptijd en bewerkingstijd