Lean in de zorg

Update: 2021-0802

Lean Management is beslist niet alleen toepasbaar binnen productiebedrijven. Ook organisaties in de Zorgbranche passen Lean Management toe. Productiebedrijven verschillen onderling van elkaar behoorlijk qua typering en kenmerken. Hetzelfde geldt voor organisaties die in de zorgbranche actief zijn. Een ziekenhuis is een heel ander type organisatie dan een gehandicapten-zorginstelling. En binnen dergelijke organisaties worden er door verschillende teams of afdelingen ook weer verschillende typen processen uitgevoerd.  Lean Management helpt zorginstellingen om waarde voor de klant te creëren op een efficiënte en plezierige wijze, het is echter van belang om per specifieke situatie te bepalen wat je wilt bereiken en hoe Lean Management daarbij kan helpen.

Lean in de Zorg
Lean Management wordt momenteel veel geïmplementeerd bij zorginstellingen in de Nederlanden om de zorg beter, veiliger, leuker en goedkoper te maken. Oftewel effectiever en efficiënter. Het wordt mogelijk niet altijd expliciet Lean Management genoemd, soms wordt het bijvoorbeeld ook Productive Ward (Productieve Verpleegafdeling) genoemd.

Lean in het zorgpand
Lean werken begint al met het slim inrichten van het pand. De waardestromen in het pand moeten ook echt stromen, flow. Tevens is het flexibel inrichten van het pand van belang. Immers, wanneer de klantvraag verandert qua volume of inhoud moet je in staat zijn om daar flexibel op in te spelen. Bekijk onderstaande video waarin je leert hoe een ziekenhuis-gebouw Lean wordt ingericht.


Lean: stimuleer continue verbetering vanuit de klant
Bekijk onderstaande video waarin je ziet dat het Virginia Mason Hospital haar medewerkers stimuleert om constant te werken aan verbetering.

 

Ook het Miami Childerns Hosital heeft Lean geadopteerd. Bekijk onderstaande video.


Wilt u meer informatie over "Zorgprocessen beter maken" door bijvoorbeeld implementatie van Lean? Zie: www.skoledo.com.

zoektermen: lean training, lean+training, "lean training", lean advies, lean+advies, lean+adviesbureau, kwaliteit+training, kwaliteitsmanagement training, kwaliteitsmanagement opleiding, kwaliteit+advies, gosse korte,

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lean Six Sigma: de Measure fase (meten)

GAP-model of Servqual-model: klantverwachting overtreffen

Wie heeft mijn kaas gepikt? Samenvatting Johnson & Blanchard