Wat Lean management niet is!

Wat is Lean management niet? Onderstaand filmpje is een mooi voorbeeld van het tegenovergestelde van Lean!
Waarom is dit niet-Lean? Met welke Lean principes is dit voorbeeld strijdig en wat is het gevolg?
  • Medewerkers die het proces uitvoeren mogen niet denken maar moeten doen. Echter, bij Lean management worden mensen die het werk uitvoeren uitgedaagd om zelf het proces in te richten om zodoende de procesdoelstellingen te kunnen realiseren. De mensen die het werk uitvoeren hebben er immers meer verstand van dan leiding, management of staf! En als de mensen "op de werkvloer" mede zelf hebben bepaald hoe het werk te doen, dan zullen ze er alles aan doen om het tot een succes te maken!
  • Open verbetercultuur: omdat het management bepaalt hoe het proces uitgevoerd moet worden (en omdat het management beloont & straft) gaan medewerkers fouten/ verspillingen "onder de pet houden". Geen cultuur waarin "streven naar perfectie" gestimuleerd wordt! De 7 verspillingen zullen toeslaan!
  • Het gevolg is een weinig effectief en efficiënt proces in bovenstaand filmpje.


Ander voorbeeld van niet-Lean is onderstaand filmpje, een fragment uit het beroemde Modern times.Ook in bovenstaand voorbeeld wordt de medewerker niet vertrouwd. De mens kan of wil niet "het maximale eruit halen". Daarom worden er systemen als prikklokken en toezicht geïntroduceerd. Want vertrouwen is goed maar controle is veel beter! Dit is absoluut niet Lean. Lean heeft alles te maken met het creëren van waarde voor de klant op een efficiënte wijze en klinkt daarom procesmatig, maar wanneer in dat proces geen bekwaam gemotiveerde medewerker actief is dan wordt het nooit wat. Lean gaat daarom ook vooral over mensen. Bij Lean staat "de werkvloer" centraal en andere onderdelen (management en staf) worden daaraan ondergeschikt gemaakt. In nogal wat organisaties kan dat een cultuurschok zijn. Functies zoals HRM, administratie, planning, inkoop, engineering etc. moeten het waardecreatieproces op de werkvloer ondersteunen. Dat geldt ook voor teamleiders en managers. Zij horen op de werkvloer thuis en niet op een kantoor.

Ter afsluiting, nog een klassieker van niet-Lean!


Wilt u meer informatie over Lean management? Wilt u bijvoorbeeld verkennen of Lean voor uw organisatie (winst)verbetering kan opleveren? 

Zie: www.skoledo.com.


zoektermen: lean training, lean+training, "lean training", lean advies, lean+advies, lean+adviesbureau, kwaliteit+training, kwaliteitsmanagement training, kwaliteitsmanagement opleiding, kwaliteit+advies, gosse korte,

Reacties

Populaire posts van deze blog

GAP-model of Servqual-model: klantverwachting overtreffen

Lean Management: doorlooptijd en bewerkingstijd

Lean Six Sigma: de Measure fase (meten)