7 S model McKinsey voorbeeld

Veel bezoekers van mijn blog zoeken naar een voorbeeld van het 7 S-en model. Elders op mijn blog heb ik al artikelen over dit model geplaatst. Zie:


Vandaag heb ik artikel geplaatst over het boek "Je gaat het pas zien als je het doorhebt". Daarin maakt Pieter Winsemius, o.a. oud-McKinsey adviseur, een mooie vergelijk tussen Ajax en Feyenoord aan de hand van het beroemde 7S-model van McKinsey. In het hart van dat model staat cultuur (Shared Values). "Je concurrenten kunnen alles van je pikken en kopiëren, maar niet de cultuur van je bedrijf". Pieter Winsemius definieert cultuur als "de manier waarop we met elkaar dingen doen". Organisatieculturen ontwikkelen zich in de loop van de tijd. Wat eerst goed was, hoeft dat niet te blijven. Eens per periode moet het management daarom vaststellen of de zeven S-en nog wel passen bij de organisatie-omgeving en bij de medewerkers. Het gaat er steeds om dat de 7 S-en zijn opgelijnd: dat alle radartjes als het ware gelijk staan. 


Om e.e.a. te verduidelijken het Pieter Winsemius het 7 S-en model uitgewerkt voor Ajax en Feyenoord.

Strategie
Ajax kiest traditioneel voor aanvallend voetbal op de helft van de tegenstander. Feyenoord staat meer bekend om een verdedigende strategie. Het trekt spelers terug in een aantal halve cirkels voor de eigen goal.

Structuur
Ajax speelt traditioneel 4-3-3, passend bij de strategie. Feyenoord heeft daarentegen vaak een 4-4-2 of 4-5-1 structuur.
 
Systemen
Bij Ajax was het vaak de spelmaker/ aanvoerder die de dirigent van het elftal was en diende als een verlengstuk van de trainer. Bij Feyenoord was deze rol weggelegd voor een ervaren kracht in het hart van de verdediging.

Sleutelvaardigheden
Bij Ajax moesten de spelers de bal in 1 keer raken kunnen doorspelen naar een medespeler en vooruit-voetballen. Bij Feyenoord moeten de spelers "hun mannetje staan". Rinus Israel/ John de Wolf lieten of de man of de bal voorbij gaan maar nooit beide.

Stijl
Feyenoord heeft over de jaren heen de blauweboordenstijl behouden. De Ajax-stijl is wat frivoler.

Staf 
Ajax investeert traditioneel in jonge spelers op de jeugdopleiding. Feyenoord heeft in het verleden vaak veelal 26- of 27-jarigen binnengehaald.

Samenbindende waarden
Bij Feyenoord is er grote saamhorigheid: vol stadion onafhankelijk van de positie op de ranglijst en samen het clublied zingen. Havenarbeiders vs. Godenzonen. Bij Ajax wordt er veel gezeurd op de tribune als het even niet loopt.    

Wil je een cultuuromslag realiseren dan dient er een gedeeld besef te bestaan van de noodzaak van een cultuuromslag en van de richting daarvan, een nieuwe betere invulling en afstemming van de 7 S-en. Daarna kun je een actieplan voor de verandering zelf opstellen. Maar: bezin eer je begint! Onderschat nooit de diepe doorwerking van sterke culturen. Een fusie tussen Ajax en Feyenoord om zodoende een Europese topclub te worden klinkt mooi, maar zie naar de grote verschillen per S. Dat wordt nooit wat. Daarom mislukken ook zoveel fusietrajecten.

Wil je meer weten over het 7 S-en model? Bericht2enAbel@hotmail.com
   
zoektermen: 7s, lean training, lean+training, "lean training", lean advies, lean+advies, lean+adviesbureau, kwaliteit+training, kwaliteitsmanagement training, kwaliteitsmanagement opleiding, kwaliteit+advies, gosse korte, 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lean Six Sigma: de Measure fase (meten)

GAP-model of Servqual-model: klantverwachting overtreffen

Wie heeft mijn kaas gepikt? Samenvatting Johnson & Blanchard