Lean Management Tools - SMED

Elders op deze blog heb ik al veel over Lean Management geschreven. Zie: http://gossekorte.blogspot.com/search/label/Lean. Een van de "Lean Tools" is Single Minute Exchange of Die, oftewel SMED. Wil een organisatie snel op klantvragen kunnen inspelen, dan is het nodig om snel resources in het proces (machines, ruimtes, middelen, etc.) om te kunnen stellen. Een organisatie die niet snel kan omschakelen gaat vaak grotere aantallen van 1 type product achterelkaar maken. Maar wanneer je grotere aantallen in 1 keer maakt, moet je vaak op vraagvoorspelling produceren, want de klanten vragen in een bepaalde periode niet grote aantallen van 1 type product. Die vragen in een periode kleine aantallen van veel verschillende type producten. En wanneer je op vraagvoorspelling produceert, dan "volg je de klantvraag niet meer". 
De SMED methode bestaat uit 5 stappen:
  1. Breng het huidige omstel-proces in kaart
  2. Geef aan welke activiteiten vooraf of achteraf uitgevoerd worden (externe omsteltijd) en welke gedaan worden terwijl de machine/ ruimte/ middel etc. stil staat (interne omsteltijd)
  3. Beoordeel of bepaalde interne omsteltijd ook extern gemaakt kan worden. Een machine hoeft bijvoorbeeld niet perse stil te staan terwijl de machine-operator een nieuw gereedschap haalt. Een nieuw gereedschap kan ook door iemand anders klaargezet worden terwijl de machine-operator nog aan het werk is.
  4. Verkort de interne omsteltijd, bijvoorbeeld door automatisering.
  5. Evalueer het omstel-proces periodiek om de prestatietijd te verbeteren en verspilling te elimineren.
Een mooi voorbeeld van het verkorten van omsteltijd is een pitstop tijdens een formule 1-wedstrijd. Het verwisselen van vier banden vergt tijdens een race ongeveer 10 seconden. De banden kunnen zo snel “omgesteld” worden omdat het omstellen versimpeld is en omdat het omstellen voorbereid wordt tijdens de productie (tijdens de race) zodat stilstandtijd tot een minimum beperkt wordt.Wil je een E-learning volgen op het gebied van Lean (Six Sigma)? Zie: www.skoledo.com.

zoektermen: lean training, lean+training, "lean training", lean advies, lean+advies, lean+adviesbureau, kwaliteit+training, kwaliteitsmanagement training, kwaliteitsmanagement opleiding, kwaliteit+advies, gosse korte,

Reacties

Populaire posts van deze blog

GAP-model of Servqual-model: klantverwachting overtreffen

Lean Management: doorlooptijd en bewerkingstijd

Lean Six Sigma: de Measure fase (meten)